Obrazy obrazů vizovické zámecké obrazárny

Vizovická obrazárna čítá na 500 obrazů významných evropských malířů 17., 18. a 19. století. Na letní prázdniny se jejich počet ještě rozroste, a to díky žákům místní základní školy.

Spolupráci s místní základní školou nenavazuje zámek poprvé. Není to tak dávno, co děti z prvního stupně vytvořily úžasné betlémy do zámecké kaple a pomohly nám tak oslavit 25. výročí vánoční výstavy betlémů. Prsty jedné ruky by vám nestačily ke spočítání výstav, na kterých se v zámeckých výstavních prostorách předvedly se svými díly děti z různých ročníků místní školy. Tentokrát ovšem měl náš projekt o malinko vyšší cíle…

Mladí lidé žijí přítomností a budoucností. O minulost, navíc tak vzdálenou, jako byla doba zdejších zámeckých pánů, se zajímá málokdo. A je to pochopitelné. Ve světě s takovým množstvím informací to snad ani jinak nejde. Občas je ale dobré se ohlédnout, protože přece právě minulost je to, co formuje budoucnost nás všech. Hledali jsme tedy způsob, jak mladé lidi na chvíli zastavit a ukázat jim, co nám vlastně minulost nabízí. A pak jsme měli ještě ke všemu tu drzost, že jsme je poprosili, aby tu minulost ztvárnili skrz jejich současné oko.

Během speciální prohlídky si žáci poslechli o různých malířských a grafických technikách, dozvěděli se zajímavosti o autorech i dílech samotných. A v úplném závěru prohlídky si mohli vybrat obraz, který je zaujal. To, jakým způsobem vybrané dílo žáci zpracují, už bylo pouze na jejich fantazii.

Aby kontrast mezi „starým a novým“ opravdu vynikl, je převážná většina výtvorů rozmístěna v zámeckých interiérech tak, aby byla co nejblíže svým předlohám.

Související novinky