Zahájení sezóny 2023 ťuká na dveře i Vizovickému zámku

Že přišlo jaro, to už si většina z nás všimla. A v blízkosti příchodu jara vždy přichází s novou sezónou i památkové objekty.

Některé památky bylo možné v omezené době navštívit už v březnu, najdou se jistě i ty, které měly otevřeno přes zimu. My jsme si ale dali prostor pro řádný úklid a péči o mobiliář, tak jak jsme zvyklí. Brány vizovického zámku se návštěvníkům otevřou letos poprvé v sobotu 1. dubna, tedy v den Aprílu.

A co můžete od letošní sezóny vlastně čekat?

Posledního května chystáme speciální akci, kde bychom rádi představili předměty, které se podařilo za uplynulých 12 let restaurovat. Tato prezentace bude jakýmsi poděkováním všem, kteří se na opravách podíleli, a pro návštěvníky tak vznikne jedinečná příležitost podívat se za oponu restaurátorských prací. A protože „dobří holubi se vracejí“, v červnu se nám do repertoáru vrátí naše oblíbená Panská služba. Staré dobré téma s novým scénářem nechá po 5 leté pauze návštěvníky opět nahlédnout do života zámeckého služebnictva.
S koncem školního roku by měl vyvrcholit projekt, který jsme započali už vloni na podzim se dvěma třídami 8. a 9. ročníku místní základní školy. Práce žáků těchto tříd ozvláštní na dva měsíce běžné prohlídky zámku. Novinkou letních prázdnin pak budou prohlídky pro děti. Málokteré dítě udrží hodinu pozornost při běžném výkladu, plném historických faktů a letopočtů. Rozhodli jsme se tedy jednu prohlídku týdně, v pátek odpoledne, věnovat dětem a uzpůsobit výklad tak, aby prohlídka malé návštěvníky bavila a odnesli si z ní nové vědomosti.
V červenci nebude chybět tradiční Piknikový den, protože bez něj si už prázdniny ani nedokážeme představit. Vloni jsme snad konečně našli ideální prostor – vedle zámku, kde na vás i letos budou čekat domácí dobroty, skvělá káva, vynikající pivo ze Zelenáčovy Šopy, živá hudba, hry a spousta další zábavy. Prázdniny i letos završí Hradozámecká noc, jejíž program je stále ještě v procesu tvorby. Nicméně bez nějaké té hudební produkce se jistě ani tentokrát neobejdeme. A je tady září a s ním zlatý hřeb sezóny – noční prohlídky. Oprášíme minulé téma Okno v podkroví, poctivě ometené od loňských nedostatků. No a na úplný závěr návštěvnické sezóny si zopakujeme strašidelné prohlídky pro děti Když nám straší ve věži, které byly vloni téměř okamžitě vyprodány. Taky proto jsme se tentokrát rozhodli rozprostřít akci do dvou večerů a dát tak šanci více zájemcům. O kulturu v listopadu se u nás postará MAS Vizovicko a Slušovicko, kterým propůjčíme areál pro Svatomartinský trh. O Vánocích se samozřejmě můžete těšit na 27. ročník výstavy betlémů v zámecké kapli a snad se nám povede i nějaká ta vánoční výstava.
A to už je pro letošek opravdu všechno. Věříme, že si „tu svou“ akci najdete. Těšíme se na vás!

Kompletní seznam všeho, co se v sezóně 2023 chystá, můžete sledovat v sekci Plán akcí.